Хидроизолация на покрив – Битумна или Мазана?

Когато се наложи ремонт на покрива, често се налага избор на хидроизолация между обмазна хидроизолация, и битумна хидроизолация. И двата вида хидроизолации имат своите положителни качества, но имат и някои недостатъци.

Хидроизолация на покрив
Хидроизолация на покрив

Битумни мембрани са едни от най-използваните решения за хидроизолация и ремонт на покриви по цял свят. Предимството на битумната (рулонната) хидроизолация пред разливната (мазаната) хидроизолация е, че битумните мембрани са произведени в завод , по специални стандарти и лабораторно тествани за издръжливост , докато разливната хидроизолация се приготвя на обекта. При това приготвяне , пропорциите на материала , зададени от производителя може лесно да бъдат объркани , което от своя страна води до влошаване на качеството. По този начин характеристиките на обмазната хидроизолация описани от производителя, са различни от тези които реално се получават при полагането на обекта.


Тук се появява и въпросът дали една строителна бригада може “забърка” материал със същото качество , както произведения и сертифициран по ISO битумен такъв. При избора на битумна хидроизолация, тези съмнения отпадат. Битумните хидроизолации са най-подходящи за нашите географски ширини , поради високата им издръжливост , което обуславя и по – големите гаранционни срокове за качество най-малко 10-15 години.

Един от най- големите недостатъци, които изтъкват привържениците на обмазната хидроизолация е, че битумната има много „шевове” (снаждания) от които в бъдеще се появяват течове. Това не може да бъде недостатък, ако хидроизолацията се положи правилно. При професионален ремонт на покрива, от съвестни и квалифицирани монтажници, заваряването на отделните листове битумна хидроизолация става по специална технология. Чрез тази технология положените отделни листове хидроизолация стават едно цяло.

ремонт на покриви

Битумните хидроизолационни материали, са одобрени и приети от екологичнa необходимост. Компонентите са без радиоактивни елементи, канцерогенни вещества, промишлени отпадъци, токсични или вредни вещества.

ремонт на покриви

Трайност и издръжливост са основните характеристики на битумните мембрани. Тези особенности са се проявяват във водонепропускливост, гъвкавост при ниски температури, издръжливост при високи температури. Рулонната битумна хидроизолация се полага с газопламъчно заваряване, според наклона на покрива. За да се спре всякакъв източник на влага е необходимо да се загръщат бордовете , комините и другите елементи на покрива. Битумните мембрани (хидроизолация) без минерална посипка не могат да защитят покрива от вредните UV лъчи. В този случай се полага втори пласт хидроизолация , която е хидроизолация с минерална посипка с дебелина минимум 4,5 кг/м2.

Comments for this post are closed.